instagram linkedin
Related People
Project

Project Contact

Fernando Faugno

Amna Omerhodzic

Andrew Rogerson

Daisy Lorrimar

Danny Nguyen

Dominique Tiller

Edwin Seah Eng Tee

Gary Giles

Greg Howlett

Joshua Bulloch

Julia Patterson

Kylie Beresford

Louise Buckingham

Matthew Batchelor

Michael Grave

Pippa Hurst

Renae Prisov

Steve Woodland

Tim Seals

Alison Paine

Anna-Maree Farris

Britta Leifker

Casandra Dammous

Courtney Davies

Daniel Jurgens

Daniel Rickard

Daniela Angeloni

David Breen

David Ma Cho Shing

Debbie Yung

Domenica Giancola

Eldon Borkwood

Eric Lee

Isaac McCormack

Janet Smith

Jarvis Pinto

Lauren Riordan

Lisa Hunt

Luana Dwyer

Luis Antonio Schilling

Luke Gay

Marco Bense

Max Nadilo

Meliza Batain

Michael Gay

Natalie Geier

Nicholas Broadbent

Nikko Sudirman

Norman Keshan

Patrick Giles

Paul Chauvel

Phil Nicols

Phillip Nichols

Rebecca Carrick

Rebecca De Silva

Renaud Monty

Rhys Hall

Rujuta Dalwadi

Ryan Deyonker

Ryen Beatty

Sarah Brown

Sharon Krisanovski

Stella Kim

Susanne Chan

TP Nguyen

Tessa Gaunt

Tim Pardoe

Valeria Zanotto

William Gow

Yvette Petit

Perth Children’s Hospital | Interiors

Nedlands, Perth

Designed from a child’s perspective, Perth Children’s Hospital (PCH) employs a playful design approach to reduce anxiety for patients, families and carers – creating a welcoming, family-friendly environment.

Opened in 2018, PCH is a specialist paediatric hospital that provides world-class health care to children and young people up to age 16. The almost 300-bed facility incorporates family facilities, operating theatres, mental health facilities, neonatal intensive care beds, staff amenities and retail space. A high-dependency unit for high-risk patients and greater capacity for new technology, such as intra-operative MRIs, are also accommodated. A helipad services the entire QEII Campus.

PCH replaced the outdated Princess Margaret Hospital, which was over a century old. The design represents a huge iteration in what a children’s hospital looks and feels like, providing a place that is de-institutionalised, fosters human connectivity and has links with nature.

Colour played a key role in creating a ‘wonderland’ and minimising the stress associated with hospital visits. This includes delights such as lowered window seats, pops of vibrant colour and visual treasures hidden at the level of a child. In a children-first approach, seating pod areas are not just for sitting, but for climbing, hiding and exploring. Staff stations are disguised as treehouses.

The atrium space at the heart of the hospital is a hive of activity and wonderment. It is easy to find the playful main reception desk inside the main entry with no visual impediments to seeing small children. Looking up into the atrium, suspended mobiles reflect sparkles of light, providing a cascade of kinetic petals throughout the day. Rolling and bulging balconies around the central space suggest a place of play rather than sickness.

 

COX Director Fernando Faugno

The composition of the building is directly inspired by nature. The elegant floral forms of Kings Park have been key in the general, shaping of the building and the curvaceous sculptural forms carry through the general theme of the architecture. The design has a gentle flow which adds to its humanity and sense of welcome. The fanning petals house the children’s ward, maximising natural light and views to the south and east. Each petal offers every room natural light and vistas to sky and land.

Caring for sick children is a demanding role and it was important that these carers are also supported in their environment. PCH was designed to offer carers a safe (and efficient) work space where they can develop and learn, while reducing stress through amenities, respite areas, views, exercise areas, access to the park, landscaping and rooftop gardens.

Mark Mitchell, Billard Leece Parternship

From the earliest stages, we discussed the importance of having staff only spaces – places where staff can concentrate without the constant need to be looking after parents and kids and their families. The office space is quite collegiate, instead of being heavily divided into speciality units, to encourage greater crossover and collaboration between the different specialists and between the educators, researchers and clinicians. You never know what “eureka!” moments may spring out of those chance conversations.

More than 75 percent of the patient rooms are single rooms allowing the child and their family the privacy and control to own their room for the length of their stay in hospital. The child can see out the window with fantastic views, many of them across Kings Park and to the Swan River. There is a family zone under the window with enough space for a parent to stay overnight, and for siblings to play. At Perth Children’s Hospital, families are provided with an environment where parents are welcomed and made to feel at home with their child.

 

Perth Children’s Hospital is a result of a design partnership between JCY Architects and Urban Designers, COX Architecture and Billard Leece Partnership, with HKS Inc. A project of this scale is a truly collaborative process. COX would like to thank the State, CAHS and hospital staff for working with us to create this important facility. John Holland, for the opportunity to work with them on the construction of the building. Our contributors Aurecon, NDY, Newforms Landscape Architecture, Philip Chun and Associates, Buro North, Diadem and PDC Consultants, as well as the team of almost 200 designers who were involved in bringing this project to fruition.

Mark Mitchell, Billard Leece Partnership

Open centres to the building generally afford the perimeter for patients’ and families’ use, and the central area of each of the wings are more open for staff to observe, work and provide support across the unit. The two concepts came together pretty nicely from a form optimisation perspective.

Awards

George Temple Poole Award, AIA WA 2019

Jeffrey Howlett Award for Public Architecture, AIA WA 2019

Julius Elischer Award for Interior Architecture, AIA WA 2019

Wallace Greenham Award for Sustainable Architecture, AIA WA 2019

Finalist, Health - Completed Buildings, World Architecture Festival (WAF), 2019

Finalist, Use of Colour Prize, World Architecture Festival (WAF), 2019

Commendation, Public Design, Australian Interior Design Awards 2019

Best of State, Commercial Design WA, Australian Interior Design Awards 2019

Technical Information

City
Nedlands, Perth
Year
2018
In Association With
JCY Architects and Urban Planners, Billard Leece Partnership, and HKS Inc (part of the John Holland Consortium)
Client
WA Health and John Holland
Status
Completed, 2011-2018
Key Consultants
John Holland, Aurecon, Norman Disney & Young, Aurecon, Newforms Landscape Architecture, Philip Chun and Associates, Buro North, Diadem, PCD Consultants
Builder
John Holland
Cost
$1,200,000,000
Gross Floor Area
125,000m2