instagram linkedin
Related People
Project

Project Contact

Joe Agius

Alexander Garrett

Amy Miles

Arnaud Despretz

Audun Alfheim

Belinda Lee

Cameron Hallam

Claudio Aravena Mesías

Emma MacKellar

Ian Hutchinson

John Eglington

John Seligman

Joshua Young

Julie Watts

Julien Thiriez

Lachlan Miller

Lucy Williams

Luke Hannaford

Meg Chute

Michael Bradburn

Monica Edwards

Nadia Brogan

Nicholas Woolley

Norman Keshan

Paddy Williams

Paula Bautista

Philip Atkin

Philip Graus

Prugya Maini

Rebecca Marlow

Richa Sud

Richard Desgrand

Sophie Coulier

Tina Zheng

Vincent Uso

Xaever Mand

Xion Lin

Sir John Monash Centre

Villers Bretonneux, France

Won through an international design competition, the Sir John Monash Centre is one of COX Architecture’s most significant design works. Though only small in stature, the Sir John Monash Centre represents the ANZAC experience on the Western Front.

SJMC is a war museum that seamlessly integrates into the existing Australian National Memorial in Villers-Bretonneux, France.

Villers-Bretonneux is in the Somme Valley in northern France and was the site of multiple battles involving Australian forces – later leading to the defeat of Germany. It is a significant war memorial, commemorating 10,767 Australians who died in France with no known grave. The existing Australian National Memorial was designed by Sir Edwin Lutyens and opened in 1938.

A primary objective for the design is the way in which it complements Lutyens’ unifying geometry. COX Director Joe Agius explains that “the design of the centre is carefully placed ‘within’ the overarching site geometry as set out by Edwin Lutyens in the original memorial design, this geometry dictates the placement of the building and its proportioning.” The intervention in and around the site respects and enhances the landscape values of the site by remaining below the height of the memorial wall and below the natural ground level for the ancillary buildings on the site.

The centre can be described as a “landscape solution,” with the building hidden from view underneath the elevated French meadow – a meadow which now becomes the roof of the building. “It is intended to be very much secondary, ancillary and subservient to the monument,” said Tim Williams. “It’s almost an anti-building, connected to the monument from an abstract and geometric point of view.”

Hector Abrahams, a heritage architect working with Agius and Williams on the design noted the interpretative centre is “a continuation of the existing journey through the Military Cemetery and the Australian National Memorial. Concealed behind the wall of the Memorial it is designed such that the landscape qualities of the site are preserved.”

 

Joe Agius and Tim Williams

There’s both a metaphorical and emotive movement that we’re trying to describe with the descent into darkness and then ascent into light…this symbolic act is one of hope for the future. We believe the experience of the Sir John Monash Centre will be one that emotionally moves the visitor and stays with them over time.

The building is physically connected to the original monument via twin ramps attached to the existing pavilions that flank the tower, completing Lutyens terrace paths as originally intended

The ramps follow the route of the existing walls that bear the names of almost 11,000 lost soldiers whose graves remain unknown. The ramps then sharply turn 90 degrees, providing visitors with a view of the tower, before completing an ‘about turn’ and into the underground interpretive centre. These sharp turns allude to the trenches of the Western Front, which were not simple straight lines and were designed to limit the impact of incoming artillery.

The trench-like experience continues as the ramps lead visitors into a dim and sombre foyer entry. “The descent into darkness is a critical part of the experience,” Agius said. By contrast visitors will exit the building via a sunken courtyard, then ascending onto a landing threshold with a view of a landscape that was once the field of battle and where the Australian general Sir John Monash famously won victory.

In this foyer hangs the monumental Morning Star tapestry, designed by prominent Australian artists Lyndell Brown and Charles Green, and handwoven by the internationally-recognised Australian Tapestry Workshop

A key feature of the design is the triangular opening or ‘oculus’ which penetrates the meadow-roof of the building, which can be seen from the top of the tower. From inside the new centre, the shape of the oculus is a function of the triangulated, coffered concrete ceiling but also, as Williams explained, “put simply, it opens up in the direction of the tower and allows the best view of it.”

COX Director Joe Agius

This public project is about collective memory and shared identity. The SJMC helps us reflect on the past to help understand a better future.

This is not a traditional museum but an immersive experience, using cutting edge interpretive technology to transport visitors into a situation beyond comprehension and now beyond living memory, but central to many Australian’s understanding of their country and collective psyche and identity.

The dominating feature of the interior of the building is a circular structure clad in Australian timbers from each state and territory. This separate structure houses the immersive gallery which is structurally and acoustically isolated from the rest of the building. “The visitor circulates into this gallery in a process of ‘guided discovery’ to experience the narrative through touch screen exhibits. The scenography, by Convergence Associates, tells the story of why Australia entered the war, their experience of the Western front and the impact the War had on Australian Society. It uses both modern, immersive sound, vision and movement to tell a series of stories, and complements these with displays of more traditional, static objects and memorabilia.

 

At the exit into the courtyard you find a significant cast glass sculpture by Australian Artist Lisa Cahill representing the rising sun – insignia of the AIF.

Agius said “The courtyard itself is bright, simple and open. In contrast to the intensity of the interior of the building, it allows the visitor to gather her or his own thoughts and to reflect. From the courtyard, the visitor ascends a broad staircase to rediscover the now verdant and peaceful Picardie landscape.”

The Sir John Monash Centre will have an educational purpose for visitors, most of whom will be European. It will tell the story of Australia’s role on the Western Front in the First World War, where 290,000 Australians served. In many cases this education is delivered from a first-person and highly personal perspective, using memoirs and belongings from serving soldiers themselves.

Fittingly, the centre opened 100 years to the day after Sir John Monash broke the stalemate and won the battle at Le Hamel.

Tim Williams

The COX team has been privileged to work on this special project that means so much to so many people in France and Australia.

Awards

International Architecture Awards 2019, Monuments Category

Technical Information

City
Villers Bretonneux, France
Year
2018
In Association With
Williams, Abrahams, and Lampros
Client
Department of Veteran's Affairs
Status
Completed 2018
Key Consultants
Arup, John Lampros Architects, Tim Williams Architects, Hector Abrahams Architects, Khephren Ingénierie, Incet Ingénierie Batiment, D’Paysage, Convergence Associates, Global Project Solutions
Cost
$100,000,000
Gross Floor Area
1400m2
Photography
(c) John Gollings, Tim Williams, Patrick Bingham-Hall