instagram linkedin
Related People
Project

Courtyard House

Sydney, New South Wales

Courtyard House commenced life in 1885 as a generously proportioned Italianate terrace in the Toxteth Estate of Glebe. During the interwar period, like many dwellings in Glebe, it underwent significant unsympathetic alteration into a boarding house.

In reconfiguring it back into a single dwelling, the ambition was to create a courtyard house that afforded much better amenity than the typical terrace typology.

Organised around a central sunny north-east facing courtyard, conceptually based on the Riad – a traditional Moroccan house with an interior shady cool garden court – all interior spaces seamlessly interface with the courtyard. The green courtyard is the physical and conceptual heart of the dwelling. By contrast – and like a Riad – its exterior is robust and sever in its restraint and lack of embellishment.

The house is ideal for the mature family with two teenage sons – enabling both retreat and engagement.

COX Director, Joe Agius

The design for the house embraces the ideal of adaptability – it is designed to ‘transform’ easily between three modes – single generous 4 bedroom home, two 2 bedroom homes, and a large 2 bedroom home with a separate studio. This adaptability is designed-in – including all building services – it challenges the ‘fixed’ way in which design our housing stock, potentially addressing challenges of housing affordability.

Technical Information

City
Sydney, New South Wales
Year
Complete, 2021
Photography
Robert Walsh