instagram linkedin
Related People
Project

Project Contact

Joe Agius

Alexandra Jamison

Anthony Earp

Belinda Hopkins

Bettina Bartos

Brigitte Buchholz

Catherine Cheng

Dalia Kerner

Daniela Sahlani

Elke Tunold

Geoff Blamey

Georgia Geritis

Heike Scheffler

Ian McGilvray

Jason Xu

Karmen Karamanian

Khalid Gabbani

Kristin Neise

Luke Novotny

Melek Yazici

Nathan Monks

Negar Tajer-Ardebili

Nicholas McLeod

Oleksandra Babych

Phillip Saymontry

Phillip Witts

Yue Wu

Neuroscience Research Australia (NeuRA)

Randwick, Sydney

Neuroscience Research Australia (NeuRA) is an independent, not-for-profit human brain research institute. After outgrowing their last facility, COX were engaged to double their space, creating opportunities across neurosciences and for the translation of research activities to improved health outcomes.

This project was completed as stage 1 of a planned neurological research precinct within the Randwick education and health district. The stage 1 building is located on the pivotal entry intersection to the hospital campus on Barker Street. The NeuRA precinct was delivered in 4 stages.

The design intent for this project was to create an enduring and memorable identity for the research organisation – one that not only demands presence on Barker Street but gives a distinct identity within the international research community. NeuRA wanted rational and flexible research floorplates that encourage social exchange and research collaboration.

Research activity is located on the top three levels of the building. The researchers have embraced open, transparent, well daylit shared environments where they are clustered in flexible cohorts of 6-10.

A ‘serrated or chevron skin’ solution addresses the urban design and technical issues on the south and east elevations, while at the same time facilitating a memorable image for NeuRA – addressing a principle brief requirement

The north façade includes extensive external horizontal shading, and openable windows linked to a building management system for mixed mode operation to both the atrium and write-up spaces. The façade is modelled in horizontal bands articulating building breakup between shared and research space, while also diminishing scale to the future public space.  Other sustainability initiatives include low fume cupboards, automatic lighting controls, electricity metering per floor, rainwater storage and reuse for landscape and toilets and low embodied energy and low VOC materials.

The project was completed with an ease of expansion to future stages.

Awards

The People’s Choice Award, Randwick City Council 2013

Technical Information

City
Randwick, Sydney
Year
2013
Client
Neuroscience Research Australia (NeuRA)
Status
Completed, 2013
Key Consultants
AECOM (Davis Langdon), WT Partnership, Taylor Thomson Whitting, Shelmerdines, AJ Whipps, PKA Acoustic Consulting, Tract, Cundall, Access Associates, Windtech, VOS
Builder
Richard Crookes Constructions
Cost
$40,000,000
Gross Floor Area
13,000m2