instagram linkedin
Related People
Project

Project Contact

Jonathan Gardiner

Anna Bamber

Anna Morgan

Bernita Edwards

Brian Renehan

Ciaran Grogan

David Shultis

David Yeow

Davina Shinewell

Dominique Ng

Fred Chaney

Gary Hart

Geraldine Koh

Gil Caspi

Hannah Bridgman-Smith

Hideto Chijiwa

James Stewart

John Lucy

Julia Xu

Karen Liew

Karen Unkles

Linda Valentic

Line Rahbek

Melanie Pok

Natalie French

Rutger Pasman

Thomas Morgan

Thomas Williams

Troy Thirlwell

North Melbourne Rail Station

Melbourne

North Melbourne Station embodies the ideals and captures the spirit of contemporary transportation design. A premium passenger interchange, it provides patrons with equitable access, enhanced passenger amenity and modern station facilities, drawing together a series of diverse and heritage elements into a coherent and prominent new station by completely rethinking the layout, use of height and spatial volumes.

The station’s new identity was established by creating a street presence that activates the wider precinct, incorporating a forecourt and entry that provide direct physical and visual connections to the heart of North Melbourne, animating its presence by use of an expressed lift tower as a vertical marker and bold graphic signage integrated into the facade.

The station building itself saw the addition an elevated public concourse for platform interchange, integrating vertical transport elements with upgraded platform areas, expansive canopies, passenger seating and weather protection screens – all of which contribute to providing commuters with improved access within a safer and more secure environment.

Jonathan Gardiner, Project Architect

It’s possible to create something grand without being an edifice. If it’s iconic, that’s because we work hard on the processes to ensure all critical areas for the client and public are met.

Primary project components articulate a connection between concourse and platform, while vertical transport elements provide passenger links and floating roof canopies provide shelter and shade. The composition of these elements designed using a robust palette of materials to express the structural program and reinforce the idea of movement and journey.

The design celebrates robust and functional materials, allowing the station to reflect its surrounding industrial legacy while easily integrating into its inner-urban context and operating effectively to meet the rigours required of a station facility.

The redevelopment captured a new ethos, presenting a place designed for people, not just trains. The station forecourt, entry and public concourse have been carved from the existing urban fabric to reinvent the built form as a new public space.

The strong architectural features of the station provide a point of reference and focus within the surrounding context, creating a dynamic passenger hub for Melbourne’s northern gateway. The station provides legibility in passenger movement and increased safety through the staff and passenger sight-lines it allows.

The station design utilised repetitive and prefabricated elements that allowed straightforward construction in a live rail environment and caused minimal inconvenience to commuters.

Awards

State Winner, CCAA Public Domain Awards VIC 2011
Bridges Winner, CCAA Public Domain Awards VIC 2011
State Award for Public Architecture, AIA VIC 2010

Technical Information

City
Melbourne
Year
2009
Client
Connex
Status
Completed, 2005-2009
Key Consultants
Arup, WT Partnership, Gardner Group, Connex
Builder
McConnell Dowell
Cost
$33,500,000
Gross Floor Area
10,000m2
Photography
Dianna Snape