instagram linkedin
Related People
Project

Project Contact

Satvir Mand

Alex Small

Andrew Butler

Andrew Hosking

Charlie Chen

Chris Tran

Collette Skinner

Danny Nguyen

Ian Connolly

Ingrid Kelly

Isobel Hall

John Richardson

Katie McKenna

Leesa Bennett

Michael Grave

Nathan Antico

Nick Tyrrell

Rhys Grant

Russell Lee

Tommy Wong

Amy Miles

Arnaud Despretz

Bernard Knight

Cameron Hallam

Caryl Joseph

Claudia Hobor

Edward Salib

Elisa Rombold

Eric Lee

Hayley Cross

Ian Hutchinson

Jason Chern Shuer Goh

Jason Goh

John Eglington

Joshua Young

Julie Watts

Kerwin Datu

Lachlan Miller

Lauren Smith

Marni Reti

Mitchell Page

Norman Keshan

Paddy Williams

Paul Sproule

Paula Bautista

Peter Ung

Philip Atkin

Rebecca Marlow

Sam Shephard

Saverio Cremona

Shelani Perera

Tina Zheng

Tony Tang

Vincent Uso

William Gow

Xaever Mand

Xion Lin

Wynyard Station Upgrade

Sydney

The Wynyard Station Upgrade has given Sydney a brighter, safer, faster and more accessible travel link, with increased capacity for tomorrow’s Sydney.

Wynyard is an important city making precinct and primary hub in Sydney’s City Centre. With the consistent growth of Sydney, the station will cater for an ever-increasing population.

The station opened in 1932 as part of a network loop that serviced the city centre.  Construction was undertaken as part of a complex cut and cover methodology – first excavating then re-building Wynyard Park on top. The station consisted of a large single level, low height concourse.

Decades of various utility and station service augmentations resulted in an incoherent space, where wall and ceiling finishes were haphazardly put together to meet immediate requirements.

The Wynyard Station Upgrade aimed to interpret and celebrate the history of the site while designing a space that can provide a modern station experience. Where possible COX aimed to reveal or match the station’s original soffit and column structure, balustrades, handrails and plasterwork.

Throughout the upgrade, long forgotten history was revealed – including remnants of an elaborate dining room ceiling that was integrated into the design. Suspended ceilings were removed to increase the perceived height of the station and reveal more of the building’s original structure. To help share these stories and more, a series of digital interpretative devices, including animated screens, were installed.

The escalators were a major point of focus for the design. Extreme care was taken to replace the York Street escalators, which had been in continuous use for sixty years. The new escalators were adapted to appear similar, utilising details such as timber infill panels. The substantial mid-20th Century machinery serving the former escalators was reassembled and is now displayed in a museum space below the upgraded escalators.

Chris Fox’s suspended sculpture INTERLOOP hovers above the York Street escalators.

Chris Fox, INTERLOOP Artist

Its tumbling, looping form and reuse of the 1930s OTIS escalator treads provides a dynamic and potent signifier of Sydney’s past while embracing the future. It is a major landmark for Sydney and for Transport for NSW, who commissioned the installation and has been enthusiastically embraced by the public and commuters alike.

Given the internal and enclosed nature of the station, the design focused on four main initiatives.

Integration

The upgrade ensures a customer environment that links Wynyard Walk, the station concourse and the entry to Wynyard Place. It improves pedestrian connectivity and permeability through the precinct and integrated the new station entries created at Barangaroo, Napoleon Plaza and Clarence Street.

Identity

Design choices have given the station a sense of identity as a movement corridor and premier transport interchange. It is consistent in its quality of design intent, material and finishes. The station concourse seamlessly integrates with surrounding retail links yet expresses a distinct character and strong sense of identity through key components including heritage, services integration, lighting and material design selection.

Architecture

The concepts provide an enhanced transport experience for both outward and inward customer journeys through efficient station planning, space reconfiguration and revitalizing the form and aesthetic of the existing station.

Heritage

The intent was to design a station that respects elements of the original layout and remaining original fabric, while also providing a modern station experience.

This upgrade has allowed more people to access, exit and move easily through Wynyard Station. Adding facilities such as a lift at the York Street entrance, safer escalators and new and upgraded stairs have reduced queues and crowding. Facilities have improved, with new fixtures and fittings creating a lighter and bright station. Behind the scenes – staff work areas were also upgraded.

It’s now easy to get around the station – wayfinding, signage, more ticket gates and decluttered train platforms and concourse areas contribute to the safe flow of people. Trains are now able to run more regularly and to schedule. The streamlined station layout also makes it easier to get on and off trains.

Technical Information

City
Sydney
Year
2016
In Association With
Artwork by Chris Fox
Client
Transport for NSW
Status
Complete, 2016 - 7
Key Consultants
Engineering provided by Aurecon as part of Novorail Alliance
Builder
Novorail Alliance
Cost
$130M
Gross Floor Area
15,000m2
Photography
Tom Ferguson